Новини

Алекс Николов и националите до 20 години с награди от спортното министерство и тотото

 

Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор наградиха най-успешните спортисти и треньори за 2022 г. със статуетки и парични премии на обща стойност 160 000 лева на церемонията „Гала на шампионите“, а волейболът отново получи заслужено признание.

Сред отличените бяха юношата на "Левски София" Александър Николов и националният отбор до 20 години. 

Алекс бе награден в категорията „Млад спортист на България 2022 г.“.

През миналата година 206-сантиметровият посрещач влезе в историята на колежанското първенство на САЩ, превръщайки се с екипа на университета "Лонг Бийч" в първия новак, който е избран за играч на сезона.

С националния тим до 20 г., на който бе капитан, Николов спечели сребърен медал от Европейския младежки олимпийски фестивал в Словакия, златен от Балканиадата в Албания и бронзов от eвропейското в Италия.  

Алекс бе и основна фигура на мъжкия ни национален тим, като игра като титуляр в Лигата на нациите и на световното първенство в Полша и Словения.

В началото на юли подписа договор с италианския шампион "Кучине Лубе" (Чивитанова), за който играе силно от началото на сезона. 

„Искам да благодаря на Министерството на спорта и спортният тотализатор за прекрасната награда.

Искам също да благодаря на моето семейство, на моите приятели, на моите съотборници, на моите сънародници – общо взето искам да благодаря на всички, които са ми помогнали през изминалата година, а и в годините преди това, за да стигна дотук. На всички пожелавам успехи, щастливи моменти и само напред“, заяви Николов във видеопослание.

Наградата получи неговият баща и съпрезидент на нашия клуб Владимир Николов. Връчи му я президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

„Радвам се, че имам възможността да връча наградата за един страхотен състезател. Той е доказателство как целите могат да бъдат постигнати – с много работа и себеотдаване“, заяви Ганев.

„Като всеки родител и аз се надявам синът ми да ме надмине. Неговите резултати към момента са много по-големи от тези, които аз съм имал на неговите години. Във волейбола ни очаква доста напрегната и трудна година – с олимпийска квалификация и европейско първенство вкъщи.

Надяваме се да постигнем максимални резултати. Но и с момчетата от отбора до 20 години, които също са наградени, и с другите ни големи таланти в наборите надолу, мога да кажа, че най-доброто във волейбола предстои“, заяви Владимир Николов.  

Националите до 20 г. заслужиха наградата „Млад отбор на България 2022 г.“ с третото си място на европейското първенство.

Освен Алекс, който бе избран за най-добър посрещач на турнира, в състава бяха още 7 момчета от нашата школа - Венислав Антов, Стоил Палев, Лазар Бучков, Владимир Гърков, Симеон Николов, Калоян Ботев и Георги Митов.

Покажи всички публикации