За клуба

За ВК Левски София

 

Левски София изгражда волейболисти и личности

Левски София е един от най-успешните клубове в българското първенство по волейбол. През 2016 г. съществуването на „синия“ волейбол е заложено на карта и спасяването му се случва в последния момент. Легендарният играч на Левски и националния отбор Владимир Николов обаче успява да намери съмишленици в лицето на Давид Давидов и Атанас Гаров. Те поставят фундаментите на една организация, която  в момента е сочена за една от най-добрите у нас и в Източна Европа.

Още преди 7 години фокусът на развитие е поставен върху създаването на професионална школа и подготвянето на кадри, които да бъдат гръбнак на всички национални отбори. Един от ключовите ходове в този процес бе привличането на опитния италиански специалист Андреа Буратини, който има над 10 титли при подрастващите на Ботуша.

Паралелно бе решен и големият проблем на клуба – липсата на спортна база. Новата зала заедно със спортния център в комплекса Garitage Park издигнаха Левски София в различно измерение, съпоставимо с нивото на европейските грандове.

От 2020 г. започна развитието и на женски волейбол при подрастващите, а само 2 г. по-късно бе сформиран и женски отбор. През лятото на 2023 г. бе привлечен още един италиански треньор – Лука Киапини, който ще изпълнява функцията на Буратини, но при дамите.

Вече 6 г. Левски София е на първо място по спечелени медали отборно в държавните първенства за подрастващи. Състезателите на клуба са съставна част във всички национални отбори с особено силно присъствие в мъжкото направление. През това лято представителните тимове на България за мъже под 17 г. станаха втори в Европа, а тимът под 19 спечели бронзови медали на световно първенство.

На 15 октомври 2023 г. мъжкият отбор стигна до първия си значим трофей. След два бронзови медала в Суперлигата (2021 и 2023 г.) „сините“ грабнаха Суперкупата на България в епична победа с 3:2 над Хебър.

Зала Левски София е уникално по рода си съоръжение, което позволява да се тренира паралелно на три игрища. Модерният спортен център Garitage пък разполага с всички условия за спорт на елитно ниво. Клубът е известен и със своите инициативи за развитие на личностните качества на своите състезатели. През годините в конферентната зала на клуба се провеждат редовно лекции по българска история, по изграждане на имидж на професионални атлети, акцентира се върху работа със социалните медии и участието в благотворителни кампании.

От новия сезон Левски София има и спортен психолог.