Новини

Още един италианец става главен треньор в Левски

От новия сезон италианец ще е главен треньор и на женското направление при подрастващите в клуба ни.

По подобие на Андреа Буратини, който от няколко години успешно разработва „синята” школа при момчетата, с момичета се захваща Лука Киапини.

49-годишният специалист има богата визитка. Той стартира работата си с дамски отбори в родината си през 1999 г. като помощник-треньор в „Медиа Умбрия”. 8 г. по-късно Киапини за първи път поема ангажимент като старши треньор, заставайки начело на „Асистел Нови” в серия В1.

В периода 2008 – 2010 г. италианецът води волейболистките на швейцарския „Белинзона”.

Завръща се в родината си и 2 сезона е асистент първо в „Парма”, а после в „Модена”. След това е начело на „Бреганце” и „Падова”.

През 2014 г. Киапини пристига във Финландия и поема дамите на „Хеменлинан”, с които за 4 сезона печели 2 титли и 1 купа на страната. През последния сезон в нея е начело и на финландските националки до 19 г.

През 2018 г. се завръща в Италия, за да стане наставник на елитния „Филотрано” в тандем с Филипо Шиаво. Следващата година Киапини заминава за Казахстан, където води „Алтай” заедно с хърватина Марко Гършич.

От 2020 до 2022 г. е начело на „Виченца”, с който печели промоция в серия А2. В тази дивизия през изминалата кампания специалистът бе начело на „Соверато”.

„Идеята за привличането на Лука Киапини се роди от това, което Андреа Буратини даде на нашия клуб. А именно – развитието по най-добрия начин на момчетата в школата, за което свидетелстват резултатите на различните формации. Буратини работи чудесно.

Решихме, че трябва да осигурим специалист на подобно ниво и за момичетата. Смятаме, че Лука Киапини е точният човек”, коментира новото назначение съпрезидентът на „Левски София” Владимир Николов.

 Другият председател на клуба - Давид Давидов, също е уверен, че това е една ценна инвестиция за клуба.

"Основният приоритет пред нас е развитието на млади състезатели, които да бъдат способни да играят на най-високо ниво. С навлизането ни в женския волейбол по естествен път стигнахме и до привличането на специалист от ранга на Буратини, постигнал вече впечатляващи резултати в мъжкото ни направление", коментира Давидов.

„Първият контакт с „Левски” бе от началото на миналата година. После нещата не се развиха по различни причини и се стигна до тази пролет. С мен говори Владо Николов. Предложението му ме направи много щастлив и реших да приема.

Познавам се отдавна с Андреа Буратини. Той ми обрисува цялостната картина на това, което представлява клубът, как е структуриран и какви цели преследва. Всичко ми се струва много позитивно.

Идеята е да развием качествата на момичетата, както тези на момчетата, и да изградиме проект, който да им позволява да се релизират”, сподели пред сайта ни Лука Киапини.

„Левски София” приветства Лука Киапини и му пожелава успешна работа с момичетата в клуба. 

Покажи всички публикации