Новини

Мляков: Спирам, защото вече ми е трудно да съм на високо ниво

Дано все повече фенове

да подкрепят „Левски София”

 Един от най-добрите играчи в българското първенство през последните години – Смилен Мляков, реши да сложи край на състезателната си кариера. Емблематичният диагонал бе капитан на „Левски София” в последните три сезона. През последната кампания здравенякът пропусна доста мачове заради травми, но най-сериозни проблеми му създаваха коленете. Смилен, който през лятото ще навърши 39 г., говори за всичко това за сайта и официалната страница на клуба във фейсбук.

-       Смилен, мачът с „Пирин” в Разлог ли бе твоето последно излизане по екип на волейболното поле?

-       Да, това беше последният мач в кариерата ми.

      Как стигна до решението да се оттеглиш?

-       Да кажем,че зад него стоят 28 години волейбол и 8 операции. Освен това от 7 години развивам и собствен бизнес, за да осигуря по-добър живот на семейството си. Всички тези неща започнаха да се отразяват най-вече физически на представянето ми. А това наистина ме дразни, защото играя, за да печеля, не да ме бият....

-       През последните три сезона от кариерата си бе капитан на „Левски София”. Какво изживя в вези години?

-       Доста неща. Както много хубави, така и разочароващи.

      Политиката на клуба е да развива и налага млади и талантливи играчи. Какви съвети даваше на по-неопитните си съотборници?

-       Освен спортно - техническите, които бяха постоянни, се надявам да съм им показал как да се държат като мъже и да се борят, за да са победители. Защото душата и сърцето са много по-важни фактори за победата, отколкото спортно-техническите умения.

      Голяма ли е разликата в поколенията – когато ти си бил на 18-19 години и сегашните младежи?

-       Доста голяма. Различни времена, семейства, идеали, стандарт…

-       Имаш ли представа приблизително колко мача си изиграл през кариерата си?

-       Никаква. Просто всеки мач излизаш за победа без значение срещу кого!

      Ти си сред играчите, които не пестят емоции. Ще ти липсва ли тръпката от мачовете?

-       Определено. Винаги съм бил много емоционален на терена, сега ще се уча да изкарвам емоциите си в живота, което може да е проблем (смее се).

-       При първия си престой в „Левски” успя да спечелиш купата на страната. Какво не достигна през последните години на отбора да стигне до призово класиране?

-       Както вече споменахме, политиката на клуба е да се развиват и налагат млади състезатели. Явно отборът не е имал достатъчно опит и класа в решаващите моменти.

      Ще продължиш ли да следиш развитието на клуба и да те очакваме ли на мачове на мъжкия отбор?

-       Възможно, надявам се всички гарнитури в клуба да имат много успехи.

-       Има ли вероятност да продължиш с волейбола, но под друга форма?

-       Малко вероятно, но никой не знае. Основно ще се концентрирам върху другата си дейност – моя фитнес център.

      Какво ще пожелаеш на феновете на „Левски София”?

-       Да посещават мачовете и да подкрепят отбора. Състезателите наистина имат нужда от присъствието им и това ще се отрази позитивно на тяхното  представянето. Никак не е приятно да си домакин, а понякога да има повече фенове на противника.

Смилен Мляков е роден на 17 юли 1981 г. в София. Започва да тренира волейбол на 12-годишна възраст в ЦСКА. В богатата си кариера е играл още за: „Ретимно” (Гърция), „Бове” (Франция), „Тренто” (Италия), „Ченстохова” (Полша), „Кале” (Иран), „Абомуслем Машад” (Иран), ЦСКА и „Левски София”. Близо 3 години пропуска заради серия от операции. След принудителната пауза се завръща на полето като състезател на „Левски” и през 2014 г. „сините” печелят купата на България под ръководството на Джузепе Лорицио.

Покажи всички публикации