Новини

Владо Николов: Взехме максимума от Европа

Гоним титла в България и участие в Шампионска лига, коментира президентът на Левски София
 
Мъжкият отбор на Левски София достигна до 1/8-финал във втория по сила европейски турнир – за Купата на ЦЕВ. След като отстраниха Йединство (Биело Полйе) и холандския Абиант Ликъргъс (Грьонинген), в осминафиналната фаза „сините“ се изправиха срещу турския гранд Фенербахче (Истанбул), но класите вече бяха различни и те нямаха сили да се справят със съперника.
 
Така, след две загуби левскарите отпаднаха от по-нататъшно участие. Президентът на ВК Левски София Владимир Николов заяви, че тимът му е взел максимума от тазгодишното участие, като обяви официално, че Левски продължава в Европа и през следащия сезон.
 
Достигнахте до 1/8-финал в Купата на ЦЕВ. Вашата оценка за представянето на Левски в Европа?
Смятам, че от тазгодишната европейска кампания взехме максимума, от това което можем. Няма от какво да бъдем недоволни. Под максимум имам в предвид, не само очевидния успех да стигнем до 1/8-финал, а това, че срещу холандците от Грьонинген имаше доста хора в залата. А срещу турския гранд Фенербахче, казано честно, толкова пълна зала „Универсиада“  от години не съм я виждал. За мен това е страхотно. Радващо е, че хората започват да вярват в нас и да споделят идеите, които имаме. А именно, че ще вървим по пътя, като търсим развитие на млади таланти и български състезатели, които да играят, да растат и да се готвят за националните селекции.
 
Това ли е новият облик на Левски?
Това е нашата идея, за която работим ежедневно.
 
Финансово обаче не е лесно за Европа. Ще продължите ли и през следващия сезон?
Да, наистина от финансова гледна точка не е лесно. Но ние имахме помощ от Министерството на спорта, от Столична община, лично от г-жа Фандъкова, за което сме й много благодарни. И така успяхме да покрием част от разходите за Купата на ЦЕВ. Да, ще продължим да играем в европейските турнири. Това е нашият път!
 
Какви ще бъдат целите в Европа за следващия сезон?
Много зависи дали ще бъде участие в Шампионска лига или за ЦЕВ. За Шампионска лига няма какво да се заблуждаваме - трябват пари. За да играе отборът достойно в този турнир, ни трябва, от този бюджет, който имаме, допълнително още около 200 000 лева. Сума, която ще отиде за двама-трима опитни играчи. Такива, които ходят да играят в чужбина в по-слаби тимове, за да може отборът ни да стане боеспособен и да бъдем равностойни на европейските съперници. Разбира се, няма как да бием грандове като Мачерата (днес Чивитанова, б.р.) или Зенит (Казан), нито някои полски отбори. Но ще бъде някакво начало. Ако играем за Купата на ЦЕВ, ще продължим да залагаме на млади момчета от нашата школа.
 
Само със собствени кадри?
Естествено, във всеки един отбор е нормално да се прави селекция и да се набелязват талантливи играчи. Състезатели от други отбори, на които да им се даде шансове да се развиват. В момента нашата школа върви добре, но не е най-добрата. Това е процес, който ще отнеме време. Преди две години бяхме водещи, с три медали при подрастващите. Минала година бяхме на дъното, след проблемите които имахме. Тази година започваме отначало. В момента все още нямаме толкова развита школа, която да отговори на всички очаквания за мъжкия отбор. Така че, ако намерим талантливи играчи в някои от другите клубове и успеем да ги привлечем, ще бъде добре дошло. А, ако сме в Шампионска лига, не изключвам вариант да привлечем и чужденец. И то на пост, на който имаме най-малко подготвени играчи.
 
Обобщението е, че една от целите на Левски остава Европа?
Да. Убеден съм, че голяма заслуга за това да ни се промени облика са именно европейските мачове. Да, скъпи са, но дават опит и самочувствие, което е ценно и което аз тепърва очаквам да се види в предстоящите мачове, особено срещу два от фаворитите – ЦСКА и Пирин. Очаквам, ако сме здрави, опитът който сме натрупали, да се покаже в тези срещи.
 
Да завършим с прогноза за Вечното дерби на 22 февруари?
Не обичам да давам прогнози, но победа с 3:1 за Левски.

Покажи всички публикации